Caritas

„Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.“
Mt 25, 40

DOBRO JE ČINITI DOBRO!
HVALA NA VAŠOJ DOBROTI!

Od osnutka župe u njoj postoji karitativna djelatnost. Župni Caritas registriran je u siječnju 2009. godine, a obnovljen je u rujnu 2014. godine. U radu Caritasa aktivno
sudjeluje jedanaest volontera koji skrbe za dvadeset i šest obitelji. Svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu naši volonteri pripremaju i dijele pakete obiteljima u potrebi, a onima koji nisu u mogućnosti doći, osobno dostavljaju.

U vremenu došašća, mladi župe započeli su prodaju adventskih vjenčića koje su sami izradili. Dio prihoda dali su za potrebe Caritasa. Treća nedjelja došašća je i nedjelja Caritasa kada smo se na poseban način sjetili svih koji su u potrebi. U sklopu nedjelje Caritasa vjernici su mogli kupiti ukrase – anđele, koji su nastali u radionici naše župljanke te narukvice nadbiskupijskog Caritasa i kolače koje su radili volonteri župe. Prikupljenim smo sredstvima pomogli potrebitima naše župe.

Volonteri župnog Caritasa organizirali su dolazak starijih i teže bolesnih župljana na sv. misu na blagdan Gospe Lurdske – Zagovornice bolesnika gdje su imali mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi i pričesti. Svima koji su htjeli podijeljen je i sakrament bolesničkog pomazanja. Nakon misnog slavlja vjernici su bili pozvani na zajedničko druženje uz čaj i kolače.

Tijekom korizme prikupljali smo hranu i higijenske potrepštine koje su donosili naši župljani te proveli akciju prodaje kolača.

Važno je istaknuti da su svi župljani koji svojim prilozima pomažu rad župnoga Caritasa na poseban način povezani s nama. Godišnje planiramo i do sada smo realizirali akcije u kojima se prikupljaju namirnice i higijenske potrepštine za potrebite u našoj župi. Svaki mjesec imamo sastanke na kojima se dogovaramo o obilasku pojedinih korisnika, o kupovini i podjeli namirnica i dogovaramo sa župnikom o svim potrebnim aktivnostima u životu župne zajednice.

Branka Butulija,

voditeljica župnog Caritasa